Överst  |  Aktuellt  |  Fakta  |  Böcker/Texter  |  Länkar  |  Beställ
« »
Spöket i maskinen

“Det är 25 minuter kvar. Danmark måste göra tre mål.”

Chris Härenstams ord känns ödesmättade. För några timmar sedan förlorade Italien den blandning av chicken race och rysk roulette som de förvandlat gruppspelet till. Och det kanske inte har med fotboll att göra, eller så har det det, för fotboll är alltid en bild av världen, men det känns som om den gamla världen tappat mark. Danmark kan inte träffa mål från närmare än straffpunkten. England, den gamla världens flaggskepp, har knappt näsan över vattnet och Frankrike är godnatt.

Europa är vad man inom litteraturen kallar för “dead european male”. Tämligen osexigt.

Chris Härenstam kallar japanerna för robotar. Det är ett utslag av gamla koloniala vita europeiska fördomar. Jag har dem också, men just ikväll ser jag att japanerna är allt annat är robotar. De är passionerade fotbollspelare som värderar läget: kan jag utmana? kan jag spela säkert? kan jag skoja till det? Längst fram i ledet står Honda. Vilken karaktär!

På amerikanska HD-träffar har man ibland en ceremoni då man lynchar en japansk hoj som man sedan slår sönder. Det känns sådär fräscht, om du frågar mig.

Jag kör Hondas motorcyklar sen tio år och älskar dem. De går aldrig sönder. Men efter alla år av av teknisk utveckling  har det faktiskt hänt något i motorerna. Delarna har skakat sig samman. Någonstans, mellan muttrarna, har en själ smugit sig in. Det finns en personlighet. Summan har blivit större än delarna.

Så känns Japan i år.

Italien är godnatt, men jag har fått nya favoriter.Deam euD

Skrivet Thursday, June 24th, 2010 klockan 10:26 pm och handlar om allt möjligt, fotboll. Du kan följa svar på inlägget via RSS 2.0. Du kan svara, eller lämna en trackback till din egen sida.

Skriv med kärlek