Överst  |  Aktuellt  |  Fakta  |  Böcker/Texter  |  Länkar  |  Beställ
« »
Den bittra historien om min obesvarade kärlek till Anders Svensson

– Anders Svensson? Var han med? Jag trodde det var några gula serpentiner från tifot som drev runt i mittcirkeln.
Så skrev jag någon gång för femton-tjugo år sen på nåt fotbollsforum. Det var ganska hårt, såklart. Men det var inte orättvist.
Några veckor senare hörde jag från en man som följde Elfsborg nära och som då och då träffade spelarna att Anders Svensson läst det där och han var inte glad.
Eller så uppfattade jag det i alla fall.
Kanske sa han det med glimten i ögat men det försvann i så fall i översättningen.
Jag såg Anders Svenssons A-lagsdebut på Ryavallen. När journalistkompisar hörde av sig, under slutet av 90-talet, och ville ha någon annan att prata med än Stefan Andreasson så rekommenderade jag Anders Svensson. Han var den förste spelare jag kände att jag verkligen kunde identifiera mig med. Han är lite bättre fotbollspelare men vi är lika långa och har samma tjuriga humör.

Under många år var Anders Svensson den man som jag helst skulle ha sex med om jag var tvungen (nu är det Jason Isbell, tyvärr, men han är fortfarande tvåa på listan. Jag gör min inga illusioner om att finnas med på motsvarande lista hos Anders. Om han ens gör sådana listor. Jag tror inte det.)

Jag såg Anders Svensson sätta en straff (!) mot AIK när Elfsborg vann cupen. Jag såg honom dunka in hörnmålet mot Malmö FF, jag såg honom sänka IFK Göteborg med sina långskott, jag såg honom på egen hand dribbla av hela Hammarby och göra 3-2 på övertid på Söderstadion och jag såg honom åter igen sänka IFK med ett långskott.
Jag intervjuade honom för GP efter en match 1998 när han precis kommit ur duschen. Jag tvingade mig själv att fixera blicken på pricken på hans näsa.
Jag såg Svensson landslagsdebut på tv och under några år var jag ett fan till Southampton. Jag tillbringade ljusa dagar på mörka och läskiga sportbarer i Stockholm för att se Svensson spela 70 minuter under den bedrövlige skotte som tränade laget på den tiden.
Du måste förstå en sak. Elfsborg var inte ett storlag på 90-talet. År 1996 vann de division ett södra och gick upp i Allsvenskan. Under de åren handlade allt om att inte åka ut. Att Elfsborg skulle kunna ha spelare i landslaget var inte att tänka på. Men så kom Svensson. Med honom förändrades allt det där. Under Svenssons tid har jag sett Elfsborg vinna division 1, vinna cupen, vinna Allsvenskan och kvala in till Europa League två gånger. Det är en enorm resa. Jag har varit med på den och Svensson har varit symbolen. Han är inte ensam om arbetet, verkligen inte, men han är Sveriges meste landslagsman, han har varit lagkapten i landslaget, han kom hem och vände inte bara Elfsborgs skuta, han vände ta mig fan hela Borås. Han var inte ensam. Men jag vågar säga att väldigt mycket hade sett väldigt annorlunda ut om inte Anders Svensson varit. I Svensson såg vi vad vi kunde bli, eller vad vi kunde ha blivit. I Svensson såg vi hur en av oss steg mot höjder vi andra bara drömde om. Och vi fick följa med en bit.
Men åter till början av 2000-talet. Jag flackade runt i Sverige. Anders bodde i Southampton. Jag trodde att han, givetvis, glömt det där jag råkade skriva flera år tidigare när laget underpresterade. I min värld var Svensson min bäste låtsaskompis. Men hans värld såg annorlunda ut.
Inför VM 2002 åkte min vän Patrik runt i bland annat England och intervjuade landslagsspelare. Bland annat backade han ner en staty för Jesper Blomqvist, men det är en annan historia. Han talade även med Anders Svensson och eftersom han visste hur mycket jag gillade honom och hade tvingats lyssna på timmar av hyllningar och beskrivningar under långa öldränkta kvällar så tog han sig friheten att fråga Svensson om han visste vem jag var.
– Jaså den jävel, sa Svensson. Han har sågat mig.
Taggen jag placerat i hans spelarkött satt kvar.
Under VM 2002 blev Anders Svensson folkkär. Folk ringde till mig i ilska när han inte spelade från start i premiären. Folk ringde till mig och gratulerade mig när han gjorde mål mot Argentina.
Jag visste inte vad jag skulle säga. Folk visste ju inte.
Efter matchen mot Seneg … Nej. Låt oss inte tala om det. Det är ännu för tidigt.
Efter VM ville alla ha en del av Svensson. Bankar och Olssonar och Anrellar och Laular och allt vad de heter tävlade om att ha gillat Svensson först. Själv låg jag lågt.  Anders Svensson var ihop med en supermodell. Jag var Quasimodo.
År 2005 kom Svensson tillbaka till Elfsborg. År 2006 vann de guld. Jag var på guldfesten. Jag tände Haglunds segercigarr, jag såg Anders Svensson dansa med pokalen, jag lyckades röra en flik av hans Elvispullover, men jag pratade inte med honom.
Sen kom det där hemska mästerskapet när Aftonbladet och ett antal orcher till supportrar hetsade mot Anders och för Kim. Jag stod fast i min platoniska men obesvarade kärlek.
Sen kom fler mästerskap, fler landskamper, fler mål. Spelare kom och gick, Linderoth, Sidledsdanne, Turbo, Mikael Nilsson … Svensson spelade kvar.
Det hände att vi sågs, att jag skymtade honom i samband med någon match eller träning, men jag vek ner min blick, gjorde mig ett ärende åt ett annat håll.
Men, så, inför Allsvenskan 2014, skulle jag bevaka upptaktsträffen i Malmö. Och precis då, när jag kommer in, så går jag rakt in i honom. Där står han, Anders Svensson.
– Hej, säger han.
Vad menar han, tänker jag. Jag vill fly, men det finns ingenstans att fly.
– Hej, säger jag.
– Skulle inte du sluta blogga? säger han.
– Jo, men jag ändrade mig, säger jag och undrar om han nu tänker skälla ut mig för att jag valt att fortsätta.
– Bra, säger han. Det är bra att det finns något vettigt att läsa i tidningen.
Sen går han. Jag står kvar med pulsen dunkande.
Senare under dagen talades vi vid. Jag fick en halvlek och vi pratade om Elfsborg och satsningen på unga spelare. Ingen av oss berörde det som varit. Vi valde att prata om framtiden. Ibland är det kanske bäst att glömma och gå vidare.
Nu är det slut. Anders Svensson spelar sin sista match i Elfsborg. Jag skulle gissa att han varvar ner i nåt lag i Göteborg med gamla goa gubbar, men i Elfsborg är det över.
Han är en av få spelare i modern tid som valt klubb med hjärtat och magen, och inte med plånboken. Han är den störste spelare jag kunnat följa på någorlunda nära håll genom hela karriären och det är svårt att tänka sig hur Elfsborg ska funka utan honom. Å ena sidan har ju de flesta lag som vunnit Allsvenskan sen 2000 gjort det utan Svensson. Å andra sidan har Elfsborg haft Svensson som en tillgång på nåd. De borde inte haft råd med honom. Å tredje sidan så är det dags att sluta innan det börjar bli tråkigt med skador, petningar och sån skit.
Själv kommer jag inte att kunna se sista matchen. Det känns som om jag inte är värdig. Men jag hoppas att Magnus Haglund låter honom spela på mittfältet och att han skjuter så fort han får chansen. Jag hoppas att han försöker göra volleymål på alla hörnor, att han gör tvåfotare och snurrfinter och cruyff-finter hela tiden och varvar dem med genomskärare och svepande crossbollar.
Och sen hoppas jag att han skäller ut den usla domaren som inte har mer fotboll i kroppen än Anders Svensson har i lilltån.
Jag hoppas att han får en bra dag.

Skrivet Friday, October 30th, 2015 klockan 3:54 pm och handlar om allt möjligt. Du kan följa svar på inlägget via RSS 2.0. Du kan svara, eller lämna en trackback till din egen sida.

Skriv med kärlek