Överst  |  Aktuellt  |  Fakta  |  Böcker/Texter  |  Länkar  |  Beställ
«
Fattigdomen har ingen flagga

Jag hör nästan ingen som klagar på tiggarna nu.
Kan det vara så att det var en fråga som vissa politiska partier använde för att skapa en främlingsfientlig opinion inför valet?
Eller är det Amnesty Internationals rapport som pekar på hur illa Sverige behandlar dem som gör att vi tystnar i skam?
Enligt Amnesty är det cirka 4000 som tigger i Sverige. Den största gruppen är romer från Rumänien. I Sverige kallar vi dem för EU-migranter eller Utsatta EU-medborgare. Eller så kallar vi dem för tiggare. Vissa kallar dem mycket värre saker.
Jag kallar dem fattiga människor. Oavsett om de kommit frivilligt eller blivit lurade av kriminella så är tillhör de vårt samhälles fattigaste.
Ja. Vårt samhälle. Vi har fattigdom i Sverige.

Fattigdomen är ful. Den är smutsig och trasig och luktar svett. Den sticker i ögonen. Vi som är rika vill vi slippa se fattigdom. Därför vill vi inte ha utfattiga människor utanför affärerna när vi handlar.
— Men, säger du. De, tiggarna, är inte svenskar. De är inte vårt problem. De är inte våra fattiga.
Ja. De har en annan nationalitet. Men de är människor. De är en del av samma globala ekonomiska system som gör oss rika.
Rumäner kan inte skylla sig själva för att de är rumäner. De föddes i Rumänien. De kunde inte välja det, lika lite som du kan klappa dig på axeln för att du är svensk, eller vad du anser att du är. Du hade tur. De hade otur.
De som kommer för att tigga är fattiga människor som gör något för att de eller deras barn ska bli mindre fattiga. Om de hade ett bättre sätt att försörja sig skulle de inte tigga utanför Ica i Skurup i decemberblöta Skåne.
När jag var liten fick jag lära mig att det inte finns fattiga i Sverige längre. Var julafton lyssnar vi på när Tage Danielsson förklarar att fattigdomen tillhör det förflutna. Men fattigdom finns här.

Europas och världens fattigdom är vår. Den är här, mitt ibland oss. Den bor på en madrass i en etta med fem andra män som arbetar på bygge sju dagar i veckan för en lön ingen svensk vill leva på. Fattigdomen är inlåst i en lägenhet och används som sexslav. Fattigdomen jobbar svart på en indisk restaurang i Malmö. Fattigdomen sitter insvept i filtar utanför Åhlens och säger ”hej”.

Över 64 000 beräknades vara hemlösa i Sverige förra året. Det är fler än som bor i Trollhättan. Du kanske säger att de inte behöver vara hemlösa. Att de kan få bostad om de accepterar det kommunen har att erbjuda. Att de är alkoholister eller knarkare, att de är psykiskt sjuka. Att de får skylla sig själva. Men försök att upprepa det i ansiktet på 64 000 människor och se hur lång tid det tar innan du kommer på att de är vanliga människor. Människor som haft otur.
Det spelar ingen roll om en människa är sjuk. Fattigdom är ingen diagnos. Det spelar ingen roll om en människa är född i ett annat land. Fattigdomen har ingen flagga. Fattiga är människor som missgynnats av en värld som de flesta som läser detta har gynnats av.
Samhället ska inte kämpa mot de fattiga men vi borde alla slåss mot fattigdomen.

Skrivet Thursday, December 13th, 2018 klockan 2:06 pm och handlar om allt möjligt. Du kan följa svar på inlägget via RSS 2.0. Du kan svara, eller lämna en trackback till din egen sida.

Skriv med kärlek