Överst  |  Aktuellt  |  Fakta  |  Böcker/Texter  |  Länkar  |  Beställ
« »
e-böcker

Sigge Eklund skriver intressant om e-böcker i DN. E-böcker är the shit, och den som vill läsa Junk eller Mats Hård som ebok kan bara ramla in på närmsta bibliotek eller handla den via adlibris eller CDon. Snabbt och miljövänligt.

Eklund skriver mest om avtalen och förlagens framtid. Jag håller med om det mesta. Problemet är att diskussionen utgår väldigt mycket från att status quo är idealet. Ett förlag är ett förlag är ett förlag är Bonniers. Men ett förlag måste inte se ut som de gjorde på Strindbergs tid. Det är kanske inte ens ett ideal att det gör det?

Jag vet inte om det är 24 % eller 63% som är rimligast. Så i den frågan har jag ingen åsikt. Men en sak tror jag mig veta: jag tror att bokläsarna gärna ser att författare får bra betalt för sina historier. Men jag tror inte att de tycker det är så noga att Bonniers kan bygga fler glashus för sin konst.

Missförstå mig inte, jag gillar Bonniers böcker och deras glashus och deras konst också, och skulle gärna ge ut mina böcker hos dem, men det är inte genom att hålla nere författarnas andel av e-boksintäkterna som de  kommer att få råd att bygga fler glashus. Det kommer de bara att få om de ser framåt istället för på nuet eller bakåt, och sedan satsa och investera, ta risker och använda sitt kapital till att ge folk historier att läsa. Framtiden ligger i att hitta nya inkomstflöden, inte genom att strypa sina utgifter till författarna.

Om tio år kommer bokbranschen  se helt annorlunda ut. Framtidens vinnare är inte de som sparar mest idag.

Skrivet Friday, October 23rd, 2009 klockan 12:06 pm och handlar om allt möjligt. Du kan följa svar på inlägget via RSS 2.0. Du kan svara, eller lämna en trackback till din egen sida.

One Response to “e-böcker”

  1. sonja Says:
    October 27th, 2009 at 2:00 am

    intressant. jag visste inte ens att e-bok finns. men naturligtvis gör det ju det. Hur ska det då gå för mig. Jag som köper mina böcker på tradera.

Skriv med kärlek