Överst  |  Aktuellt  |  Fakta  |  Böcker/Texter  |  Länkar  |  Beställ
« »
Den perfekta väskan

Igår skrev jag att jag skulle publicera en krönika imorgon. Men jag menade i övermorgon. Ur led är tiden. Här är i alla fall ännu en som jag inte skickar till tidningen. Den blev för lång. Och fick ingen riktig studs, tycker jag. Men som blogginlägg och exempel på skrivövning funkar den.

Den perfekta väskan

Den ska inte bara rymma allt, den ska vara snygg, den ska vara praktisk, den ska vara jag. Den ska ha allt.
Det är den väskan jag letar efter. Den perfekta. En väska som är stor nog att rymma en helgpackning men liten nog för att fungera som jobbväska. Den ska utstråla karriär. Här går en man som har råd att köpa dyrt men klass nog att välja smart. Klass och kvalitét.
Men det ska också va en tuff väska, som gör att jag ser ut som att jag har minsann fart. I den ska jag kunna ha en liten dator eller en iPad med löst tangentbord. Eller en svart anteckningsbok. Här ser ni en som rör sig över stora ytor och hela tiden skriver. En modern medveten och uppkopplad man. Alltid redo.
Jag är inte så noga med kläder. Kanske för att jag är för tjock och för kort för att tycka kläder är kul. Kanske för att jag inte vill verka fåfäng. Dyra kläder är onödiga. Men väskor, det är ju inte kläder, det är ju praktiska föremål.

Sökandet gäller även större resväskor.
Den senaste jag köpte var en stor begagnad militärsäck. Jag såg den som en metafor:
Den här killen har en sliten kappsäck. Han har varit med om mycket, han bär på mycket.
Här ser ni en som har levt länge nog för att se vad som är viktigt och det är inte snygga prylar, utan hållbarhet. Och inte måste jag lägga saker i fack. Jag kastar mina få saker i min säck och ger mig ut i världen. Vägen är mitt hem. Vem vet, jag kanske mönstrar på en båt? Jag är inte främmande för nånting.
Min son Sam bara skakade på huvudet.
— Du köper den bara för att du tror att du ska bli en annan person.
— Nej, jag har alltid velat ha en sådan väska, ljög jag.
För han har ju rätt. Jag köper inte väska för att den ska passa mig. Vem är jag, liksom? Jag köper en väska för att den ska göra mig till någon. Men hur vet h a n det?

Tyvärr var den alldeles för stor. Hela hundra liter. Jag har använt den en gång. Trots att jag packade dubbelt så mycket som jag egentligen behövde såg den ut som en slapp saccosäck.
Här ser ni en som beter sig som en fårskalle.

I TV-serien Sharp Objects bär huvudpersonen Camille en lågt hängande väska. Den dinglar nedanför höften. En riktig pundarväska egentligen. Men snygg på henne.
Camille är journalist som kommer tillbaka till sin lilla hemstad för att rapportera om ett mord. Hon skär sig, kör bil och super för mycket. Jag blev djupt förälskad i henne. Det är jag! tänkte jag. Jag kunde se mig vingla omkring mellan pizzeriorna i Fristad medan jag dricker vodka ur en loka-flaska och löser mord med väskan dinglande. Eller i hög fart längs väg 41 med Led Zeppelin på bilstereon och fönstret nervevat medan nattluften kyler ner min överhettade hjärna och fem souvenirflaskor gin i min coola väska på sätet bredvid.

Jag köpte en liknande i Berlin på en loppmarknad. En kartväska från ryska armén.
— Typiskt impulsköp, sa Sam.
— Nej. En sån som jag alltid velat ha, sa jag.
Den luktade mögligt mob-förråd och fem minuter senare hittade jag en annan väska som var både snyggare och mer praktisk. Men jag stod mitt kast och intalade mig att jag hade valt rätt.
I alla fall. När jag sett Sharp Objects tog jag fram den. Den luktar fortfarande förråd. Det är inte mycket som får plats i den, men när jag går på gatan ser jag ut som en som bär på hemligheter.

Skrivet Thursday, November 15th, 2018 klockan 10:52 am och handlar om allt möjligt. Du kan följa svar på inlägget via RSS 2.0. Du kan svara, eller lämna en trackback till din egen sida.

2 Responses to “Den perfekta väskan”

 1. Peo Says:
  November 15th, 2018 at 1:07 pm

  Käre Olle
  Du gör det så svårt för mig att välja vilken väska jag ska välja, har du något förslag som stämmer in på, mogen, lite flärdfull, människoälskare, inte superrik, lagom tjock och resvan med mest blåa kläder
  Tacksam

  Peo

 2. admin Says:
  December 6th, 2018 at 11:25 am

  Hej Peo

  Jag tänker att du ska ha en resväska som är lite mindre än du tror. Eventuellt en som fungerar som carry on väska på flyget. Dvs en sån du bär ut på plattan och lämnar där. I så fall en hård väska så du kan checka in den säkert om du vill.

  När det gäller daglig väska så skulle jag satsa på en i läder/canvas. Kvalitet före flärd. Du har råd att lägga lite mer på en väska som ska hålla länge. Du vill känna dig välutrustad, men du behöver inte imponera med pengar.

  Jag tror du hittar något här: http://www.brandbynature.se/vaskor/

Skriv med kärlek