Överst  |  Aktuellt  |  Fakta  |  Böcker/Texter  |  Länkar  |  Beställ
« »
Besvikelse

Ordet sägs ofta. Besvikelse. Man pratar om fotbolls-VM. Det är inte överraskande. VM måste vara en besvikelse. Det är så VM fungerar. Det är så tiden arbetar.

Först kom Star Wars. Vi var 9 år och blev golvade. Sverige tränades av Åby Eriksson. Sen kom Star Wars 2 och vi var andlösa. Ralf Edström prydde våra skolväskor. När trean kom var vi tonåringar och något hade hänt. Men vi längtade ändå efter fortsättningen. Till slut kom den men när den väl kom var den en besvikelse. Vi var vuxna nu. Vi hade andra förväntningar. Vi hade sett så mycket film. Vi ville känna det vi kände när vi var 9, men våra hjärnor hade tagit makten över vår fantasi och en sådan skada går inte att reparera.

Så när fotbolls-VM kommer måste vi bli besvikna. Vi kan försöka förklara det med att bollen är för rund, att publiken är för glad, att lagen är för bra på försvar eller att pengarna är för stora och det är gott och väl och kanske sant. Men om man jämför sina samlade intryck från gamla VM med det man ser som vuxen kommer man att bli besviken.

Eller så kan man kolla tillsammans med ett barn. Sam, 9, är fascinerad. Han pratar om Jar-Jar Binks och Tshabalala i samma mening. Vi klistrar bilder och stavar oss igenom namnen på spelarna och när matcherna börjar bestämmer vi oss för vem vi ska heja på och tar reda på åt vilket håll de ska göra mål.

Jag ser de lag jag förväntat mig ska spela bra spela dåligt. Så är mina ögon inställda. Han ser att Mexico och Uruguay spelar bra. Jag hör störande plasttutor. Han känner stämning.

Om trettio år kommer han att bli besviken på VM. Inte för att det kanske är sämre, men för att det inte är som det var 2010. Journalister, kåta på att sammanfatta VM innan det ens börjat, kommer att spä på hans känsla.

Det är så det funkar. Det är fotboll.

Skrivet Thursday, June 17th, 2010 klockan 10:59 pm och handlar om allt möjligt, fotboll. Du kan följa svar på inlägget via RSS 2.0. Du kan svara, eller lämna en trackback till din egen sida.

Skriv med kärlek