Överst  |  Aktuellt  |  Fakta  |  Böcker/Texter  |  Länkar  |  Beställ
« »
Sociala kontrollmedium – kolumn i Sundsvalls tidning.

Denna har jag glömt lägga ut. En rätt bitter liten sak. Glöm förresten inte bort att du kan bli min vän pÃ¥ FB …

I Egypten använde man sociala medier för att göra revolution. Här hemma är det tvärt om. Nya medier. Samma sociala kontroll. Bara lite strängare.
Ta Facebook, till exempel. Detta social medium är internets svar på högstadiets uppehållsrum. Här skriver du vad du gör just nu och sen ser du hur många av dina vänner som tryckt på en knapp som visar att de gillar dig. Mest vänner och flest ”gilla” vinner.
Du kan lägga ut bilder och nämna vilka personer som finns i bilderna och visa hur många du känner och hur populär du är. Det finns en funktion för att droppa namn och för att se om ens namn blivit droppat så att man kan se sitt namn i text och trycka på gillaknappen.    Eller skriva en kommentar som dina vänner kan gilla.    I teorin kan du skriva vad du vill och så kan dina vänner se det direkt.    I själva verket är detta fria sociala medium underställt samma sociala lagar som all annan mänsklig samvaro. Fast mycket strängare. Reglerna är ungefär som i en frikyrka eller ett företag: Le brett och behåll kläderna på. Undvik sex, depressioner och allt som skänker livet sälta.
Sånt gör folk obekväma.
Precis som i verkligheten. Fast värre.
En statusuppdatering som ”Olle Svalander sväljer tabletten som hindrar honom från att hänga sig.” är en typ av statusuppdatering man inte ser ofta. Ändå gör jag just det varje morgon. En facebookvariant av samma budskap skulle kanske låta ”Olle Svalander blundar och djupandas.” Gärna med ett par hjärtan efter.
Det är så Facebook vill att du ska vara. Glad, mindfull och rikt gillad.
Och pryd som en bönebok.
För det räcker inte att vara positiv och glad. ”Olle Svalander har härligt munsex med fina @Charlotta Svalander :)” låter fint, men är social kapitalsförstöring av värsta sort. ”Olle Svalander lördagsmyser.” ska man skriva om man vill ha sina vänner kvar.
Kroppsliga uppdateringar är också tabu. ”Olle Svalander är lite sen med en kolumn till Sundsvalls tidning.” går bra, men man får inte bli för grafisk. ”Olle Svalander hittade just lite gult från ögonvrån på Shift-tangenten. Kanske det bästa uppslag han fått idag.” är på gränsen och ”Olle Svalander jobbar bäst i bar underkropp.” är över den.
Ibland känns det som om allt de nya sociala medierna gett oss är ett sätt att slippa se varandra i ögonen. En ny plattform där vi kan ljuga för våra vänner och säga att allt är bra.

PS. Ovanstående statusar var enbart exempel. Jag har både jeans och småbyxa. Och jag har aldrig haft sex med min fru! DS.

Gillar du denna krönikan? Tryck här: Gilla.

Skrivet Friday, May 6th, 2011 klockan 9:14 am och handlar om allt möjligt, skrivande. Du kan följa svar på inlägget via RSS 2.0. Du kan svara, eller lämna en trackback till din egen sida.

One Response to “Sociala kontrollmedium – kolumn i Sundsvalls tidning.”

  1. Anonymous Says:
    May 30th, 2011 at 10:54 am

    Har man fyllt 40 behöver man inte bekymra sig så mycket om vad andra tycker.

Skriv med kärlek