Överst  |  Aktuellt  |  Fakta  |  Böcker/Texter  |  Länkar  |  Beställ
« »
e-böcker

Jag letade efter en läsplatta och gjorde en upptäckt. Jag är  fortfarande till salu. Som ebok.

MEN. hur. I. Hela. Smällkalla. Helvete. Kan man ta 108 kronor för en e-bok!?
Det är ju helt kockobeng. Inte för att jag inte vill ha betalt, men om någon köper en elektronisk kopia av Junk så kostar just den kopian 0 kronor att framställa. Att skriva och lansera och allt annat kostar så klart men vem betalar över hundra spänn för en fil? Om eboken kostade 48 kronor skulle man förmodligen sälja fler. Och tjäna mer.

Bokbraschens hantering av eböcker väcker konspirationsteorier hos mig. Först gör man inget. Sen när någon gör nåt så lanserar Bonniers en läsplatta. Nu är läsplattan här! liksom. Man köper in några BeBooks och lägger in en svensk meny (typ) och kallar den Letto. Efter tjugo sekunder i handeln är den slut. Succé. Eller?

Jag undrar om de stora förlagen verkligen vill ha läslattor. Jag tror att de  är rädda för vad som komma skall. Därför vill de sälja fysiska kopior. Att trycka en bok, lansera den, sälja den i bokhandeln etc är en mytomspunnen verksamhet som förlagen vill slå vakt om. De är bra på att tjäna pengar på det och vill inte ändra sig. Bokdistribution är idag en nästan monopoliserad verksamhet i Sverige. Vem tjänar på det? De stora förlagen. Skulle eböcker slå igenom kan vem som helst distribuera böcker. Då är pappersbokhandeln ännu mera körd än den redan är. Marknaden ser ut att minska, men fortfarande finns det pengar att tjäna där. Så istället för att lösa problemen innan de dyker upp försöker man förhala övergången till läsplattor, öka sina andelar av en krympande marknad och  sälja så många pappersböcker man kan. Det är inte att se framåt. Det är att se bakåt.

Det är konspirationsteorin.

Hundraåtta spänn för en ebok är i alla fall för mycket.

Skrivet Thursday, March 18th, 2010 klockan 11:04 am och handlar om dÃ¥ligt humör, Lästa böcker. Du kan följa svar på inlägget via RSS 2.0. Du kan svara, eller lämna en trackback till din egen sida.

Skriv med kärlek