Överst  |  Aktuellt  |  Fakta  |  Böcker/Texter  |  Länkar  |  Beställ
« »
Cirkus träck revisited – kolumn i Sundvalls tidning 13/3

Charlotta stod naken vid sängen. Vårt dragiga sovrum gjorde hennes hud knottrig och styv. Jag gned mina sömniga ögon och mumlade något om sex.
– Det är ett musbo under tröskeln till badrummet, sa hon.
– Vad?
– Vill du ha kaffe? sa hon.
– Jag vill ha dig.
– Du måste fixa det, sa hon.
Jag är författare, tänkte jag. Inte skadedjursbekämpare.
Hon drog på sig ett par jeans. Sex verkade avlägset.
– Varför skulle en musfamilj vilja bosätta sig här? sa jag och försökte somna om.
Förutom bin, spindlar och kvalster består familjens djurbesättning av två katter. Två stora katter. Två stora prickiga, otämjda och väldigt aktiva hankatter. Sen isen släppte taget om Skåne i slutet av januari har Sid och Rossi, som de heter, dragit hem sorkar, näbbmöss och alla tänkbara gnagare. Förra veckan släpade de hem en hare. En präktig Lepus europaeus. Rättare sagt en halv Lepus europaeus. Huvudet och frambenen syntes aldrig till. De fick inte in den eftersom den var för tung för att bära upp för kattstegen, men de försökte. Flera gånger. Kort sagt: Vårt hem är helvetet för möss.
Charlotta kom in igen.
– Det sticker ut en svans, sa hon.
Det ska fan vara författare här, tänkte jag. Om Strindberg levt såhär skulle han gråtit av längtan efter ett vanligt enkelt inferno.
Hon lutade sig fram med en cappuccino i ena handen och sin bh i den andra. Hon ställde koppen på mitt sängbord.
– Fan vad du är snygg, sa jag och sträckte mig efter henne.
– Den rör sig så den är inte död.
– Vad är klockan?
– Den håller fast sig med klorna när jag drar.
– Det är väl nåt katten dragit in.
– Kvart i sex.
Herregud. Mitt i natten. Varför inte låta katterna ta sitt ansvar och avsluta jobbet? Nej, jag vet ju: Sonen Sam tillåter inte ens att vi slår ihjäl flugor. Att kasta ett däggdjur åt lejonen är otänkbart.
– Katterna är utslängda, sa hon. Du måste upp och ta ut den innan den dör och börjar lukta. Jag åker till jobbet.
Astrid Lindgren skrev om sånt här, tänkte jag. Hon behövde inte leva i det.
Med en kopp i handen och ett par kalsonger med texten ”basic man” över mitt morgonstånd stapplade jag upp.
En kvart senare hade jag dragit fram näbbmusen, tappat den, jagat in den bland spindelnäten under golvlisten bakom pappersinsamlingen, fiskat ut den med hjälp av en kökstång och burit ut den i en träsko.
Musen kilade iväg över gräsmattan. Sam rusade till skolbussen. Jag drack upp det kalla kaffet och satte mig framför datorn.
”Att arbeta som författare. 2500 tecken” stod det överst på ett blankt dokument.
Jag suckade.
Jag ger mig fan på att Kafka aldrig hade sådana här morgnar.

Skrivet Monday, March 14th, 2011 klockan 10:12 am och handlar om allt möjligt, kattjäveln. Du kan följa svar på inlägget via RSS 2.0. Du kan svara, eller lämna en trackback till din egen sida.

2 Responses to “Cirkus träck revisited – kolumn i Sundvalls tidning 13/3”

 1. Sara Arlevall Says:
  March 15th, 2011 at 10:25 pm

  Nu blir jag bara sådär tokimponerad igen! Du ÄR grym på att hålla en läsare intresserad genom ett helt kåseri/berättelse/ vad som helst/
  som du skriver! Fem ***** av fem möjliga!

 2. admin Says:
  March 17th, 2011 at 11:31 am

  Jag bugar generat.

Skriv med kärlek