Överst  |  Aktuellt  |  Fakta  |  Böcker/Texter  |  Länkar  |  Beställ
« »
Besviken igen – Allsvenskan 2015

Allsvenskan i fotboll sägs vara hetare än på länge. Inte för mig. Jag tycker att den är mer förutsägbar än på länge.

Det som förut var seriens styrka, dess jämnhet, har i år försvunnit. Malmö FF har hämtat in sin andel av Gazproms gaspengar från Champions League och kompletterat sina förluster med råge. Den som inte tippar Malmö FF som segare är inte seriös. Malmö ska kunna spela hem guldet med en hand i fickan. Om Malmö inte vinner så är det rent dåligt. Så stort är det ekonomiska försprånget.

Det enda som talar emot MFF-guld är om truppen känner sig mätt, om de missar att kvala till CL och tappar sugen eller om det uppstår gruff i truppen om vem som ska vara högsta hönset och vem som är stekigast på Lilla Torg.

Efter Malmö FF är det jämnare. IFK Göteborg har köpt ihop ett nytt lag. Deras nye tränare Jörgen Lennartsson beskrevs under sin tid i Elfsborg som en mysfarbror som får alla att må bra. I alla fall första år. Det andra året beskrevs han som en svag och osäker ledare. Kanske ett bevis på att resultatet avgör allt i fotboll. Vinner laget är alla glada, vinner de inte är allt fel. Men IFK har lagt ut så mycket pengar på spelare att de ska kunna vinna serien. Om Malmö viker ner sig. De har ett riktigt brottarlag. Ett muskelgäng. Med Lennartssons norska fotboll så kan de bli farliga.

AIK har också potential men frågan är om de får ut allt som finns i truppen. Och hur är det med bredden? AIK har också en trupp för topp fyra.

Örebro och Kalmar är årets uppstickare. ÖSK spelade som i trance i höstas och lirade nyss brallorna av Elfsborg i cupsemifinalen. De kommer att ta många poäng. Kalmar FF med alla tre bröderna ELm har också möjlighet att finnas med i toppen. Trots att Hammarby fortsatt brandskatta truppen.

Elfsborg har sålt Hult och Johan Larsson. De ska ersättas med Jesper Manns från Jönköping Södra och Simon Lundevall från Gefle. De verkar ha kommit bra in i truppen men att de fullt ut ska lyckas ersätta lagets två bästa spelare kan ingen begära. Tränaren Magnus Haglund har varit tre år i Norge och blivit tre år äldre. Han har också lärt sig att då och då anfalla med en lång boll. Det var så Lennartsson sa när han kom från Norge och då vann Elfsborg guld. Det lär de knappast göra i år. Viktor Prodell och Pär Frick måste höja sig flera klasser för att få spela, och Lasse Nilsson måste få en roll på planen där hans djupledslöpningar kommer till sin rätt.

Haglund har också valt att spela Anders Svensson som mittback. Han har hyllats för sina uppspel men själv menar han att han har mycket kvar att lära och de senaste matcherna har det rasat in mål i Elfsborgskassen. Faktum är att laget saknar en mittback med rutin och elakhet. Så är det. Elfsborg hoppas på att deras unga spelare ska blomma. Arber Zeneli och Simon Hedlund har potential. Men de är den sortens spelare som Magnus Haglund brukar ha ganska kort tålamod med.

Resten av lagen i tabellen har jag dålig koll på. Jag har inte sett dem spela. Jag hoppas att det går bra för GIF Sundsvall och att det går dåligt för Helsingborg. Hammarby kommer att vinna publikligan och Falkenberg kommer att förlora den.

Jag hoppas att Helsingborgs fans inte slår ihjäl någon, att Djurgårdens fans inte slår sönder några restauranger, att AIK:s firma portas från Friends, att vi slutar prata om bengaler, bengaler, bengaler, att konstgräsdebatten dör och att matcherna startar i tid. Jag kommer sannolikt att bli besviken. Det är så det är med fotboll.

Skrivet Friday, April 3rd, 2015 klockan 12:22 pm och handlar om allt möjligt. Du kan följa svar på inlägget via RSS 2.0. Du kan svara, eller lämna en trackback till din egen sida.

Skriv med kärlek